Kirjoittanut Terhi Paananen 26.11.2020
Järjestä Pysäkki!
Haluaisitko olla järjestämässä Pysäkkiä? Olisiko nyt aika, että Pysäkkejä järjestettäisi useammin ja paikallisemmin?
Viides Pysäkki järjestettiin lokakuussa Lohjalla. Tällä kertaa teemana oli kärsimys ja toivo. Pysäkiksi kutsuttuja syvän hengellisen elämän tapahtumia on järjestetty nyt viisi kertaa. Jokaisella Pysäkillä on ollut oma teemansa.
Pysäkki sai alkunsa siitä havainnosta, että hengellisistä asioista kiinnostuneille ihmisille ei ollut tapahtumaa, missä he olisivat voineet tavata toisia samoista asioista kiinnostuneita ja keskustella hengellisen elämän asioista.
Pysäkillä on hengellistä ohjelmaa
Pysäkin ohjelma on joka kerta ollut erilainen. Ei ole yhtä oikeaa tapaa järjestää Pysäkki, vaan olisi hyvä, jos ohjelmassa olisi niin paikallista väriä kuin ajankohtaisia asioita. Pysäkin sisältö on kuitenkin aina hengellistä. Rukoushetket ja messu, raamattutunnit, jakaminen ja keskustelut ovat ruokkineet Pysäkille pysähtyneiden sieluja. Yhteiset ateriat ja kahvihetket eivät ole olleet vain ruumiin ravitsemista vaan myös hengellisen ravinnon jakamisen paikkoja. Musiikki on kannatellut osallistujien rukousta monin eri tavoin.
Pysäkkiä ovat joka kerta olleet mukana järjestämässä Hiljaisuuden Ystävät ry, Seurakuntaopisto Agricola ja Kirkkohallitus. Lisäksi mukana on ollut paikallisia ja alueellisia toimijoita, kuten seurakuntia, hiippakuntia, seurakuntayhtymiä ja järjestöjä ja muita. Usein mukana on ollut ekumeeninen näkökulma. Tavallisesti osallistujia on ollut n 100-120 henkeä eri puolilta Suomea. Tänä vuonna koronan vuoksi osallistujia oli alle neljäkymmentä, joka oli juuri sopiva määrä.
Paikallinen Pysäkki on tulevaisuuden Pysäkki?
Jos vertaa Pysäkkiä herätysliikkeiden hengellisiin kesäjuhliin, Pysäkki on pieni tapahtuma. Kokonsa puolesta se on lähempänä seurakunnan järjestämää tapahtumaa. Olenkin alkanut miettiä olisiko aika muuttaa Pysäkin konseptia niin, että jatkossa Pysäkkejä järjestettäisi useammin ja paikallisemmin, esim. rovastikunnallisesti tai muuten seurakuntien yhteistyössä. Yhteistyö uusien tahojen kanssa tuo myös hengelliseen elämään uutta virvoitusta. Valmisteluun ja suunnitteluun kannattaa kuitenkin varata riittävästi aikaa, jotta syntyy vahva yhteinen näkemys Pysäkin sisällöstä.
Pysäkin ohjelmasta
Pysäkin ohjelma on läpeensä hengellistä, mutta samalla hyvin monipuolista. Ohjelmassa voi olla seurat, mutta myös joogaa, yhteisöllistä musisointia, keskiaikaiseen luostarihengellisyyteen perehtymistä, meditatiivista maalausta, raamattumietiskelyä, puutöitä tai pyhiinvaellusta. Osa ohjelmasta on järjestetty aina kanavissa tai pienemmissä ryhmissä, joissa on ollut tilaa myös keskustelulle. Ei voi liikaa painottaa sitä, kuinka tärkeää on luoda ohjelmaan keskustelun paikkoja. Osallistujien on tärkeää saada jakaa löytöjään, kysymyksiään ja pohdintojaan.
Lohjalla järjestetyn tapahtuman pääpaino oli lauantaissa, sunnuntaina osallistuttiin seurakunnan messuun. Yhden, lauantaipäivään sijoittuvan, tapahtuman ohjelma voisi edetä vaikka näin:
10.00 Rukoushetki ja aloitus
10.30 Raamattutunti
12.00 Lounas
13.15 Kanavat (useita erilaisia, toiminnallisia)
14.30 Kahvi
15.00 Yhteistä työskentelyä ja jakamista tai kanavat uudestaan
16.30 Musiikkihetki
17.00 Päivällinen
18.00 Vesper tai konsertti
19.30 Yhteinen iltapala ja illanvietto
21.00 Iltavirsi ja kotiin
Edes hengellistä ohjelmaa ei saa ihan ilmaiseksi. Kutsuttujen luennoitsijoiden tai harjoitusten ohjaajien pieniin palkkioihin ja matkakuluihin on syytä varautua. Siksi Pysäkki-tapahtumassa on ollut osallistumismaksu, joka on kattanut ruokailukulut ja palkkioita ja matkakuluja.
Miksi Pysäkki kannattaa järjestää?
Pysäkin jälkeen saadut palautteet kertovat pääsääntöisesti kolmesta asiasta: vahvasta yhteisöllisyyden kokemuksesta, jonkin uuden asian oivaltamisesta tai kokemisesta sekä rohkaistumisesta. Yhteisöllisyyden kokemus syntyy yhteisistä aterioista ja hengellisten asioiden jakamisesta. Vaikka seurakunta on hengellinen yhteisö, on hengellisistä asioista keskusteleminen usein silti vähäistä.
Uudet oivallukset syntyvät usein, kun kokeilee jotain uutta. Erityisesti kanavat tarjoavat mahdollisuuden kokea jotain aivan uutta, ja yllättäen se kokemus saattaakin avata oven uuteen näköalaan omalla hengellisellä matkalla.
Pysäkin jälkeen, vaikka koolla olisi oltu vain yksi päivä, osallistujat ovat kertoneet jatkaneensa elämäänsä rohkaistuneina. Toisten samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kohtaaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen, poistavat yksinäisyyttä ja antavat voimaa omalle hengellisellä elämälle.
Pysäkki – tilaa Jumalalle toimia
Pysäkki on vain ihmisten järjestämä tapahtuma, mutta usein kuitenkin Jumala toimii, kun hänelle antaa tilaa. Jumala koskettaa.
Lisätietoja, vinkkejä ja neuvoja:
Hiljaisuuden ystävät ry – Uuden toiminnanjohtajan yhteystiedot tulevat tähän
Seurakuntaopisto Agricola – Marjaana Kanerva, marjaana.kanerva@seurakuntaopisto.fi
Kirkkohallitus – Terhi Paananen, terhi.paananen@evl.fi
