Pysäkki – kokoava tapahtuma hengellisestä elämästä kiinnostuneille

Pysäkki on

  • joka toinen vuosi pidettäva tapahtuma
  • ihmisiä, jotka janoavat syvempää ja kokemuksellisempaa kristillistä hengellistä elämää
  • sisältöjä seurakuntien elävästä hengellisestä elämästä.

Pysäkki on tapahtuma kaikille, joita kiinnostavat spiritualiteetin eli hengellisen elämän kysymykset. Pysäkki kutsuu yhteen niin kirkon työntekijöitä, seurakuntalaisia kuin vielä omaa polkuaan etsiviäkin. Tuttu vertauskuva hengellisestä elämästä on ”tie” ja ”matka”. Pysäkki sijoittuu tuon tien varteen ja tarjoaa siihen pysähtyville matkalaisille yhteistä virkistystä, eväitä, keskustelua, messuja ja rukousta.

Unelma on ollut, että Pysäkki voisi olla kokoava paikka ihmisille, jotka tulevat eri tahoilta ei vain maantieteellisesti, vaan lisäksi henkisesti ja hengellisesti, myös eri perinteiden parista. Pysäkillä ollaan koolla ei eroja korostaen, vaan kaikkia kristittyjä koskevan yhteisen aarteiston äärellä. Pysäkillä kohdataan, kuunnellaan, jaetaan, rukoillaan ja lauletaan yhdessä.

Tapahtuman järjestämisessä on haluttu lähteä siitä, että kukin paikallistaso olisi vahvasti mukana suunnittelussa ja toteutuksessa tuoden oman leimansa päiviin. Ajatus on myös, että Pysäkistä voisi jäädä jotakin uudenlaista paikkakunnan seurakuntien elämään ja toimintaan. On ollut arvokasta, että joka kerran myös hiippakuntien piispat ovat olleet läsnä ja antaneet panoksensa Pysäkkien toteutukseen.

PYSÄKKI 2018 – HELSINKI, Mikael Agricolan kirkko 24.–25.3.2018

Kevään 2018 Pysäkin teema oli ”Rohkeasti ihminen”. Piispa Teemu Laajasalon avauksen jälkeen pastori Kari Kuula piti raamattutunnin teemasta Hän sai rohkeutensa siitä että…”. Sisältönä oli apostoli Paavalin rohkeuden salaisuus.

Tällä kerralla toteutuksessa oli kaksikin paneelia: ensimmäisenä päivänä käytiin keskustelua otsikolla ”Rohkeasti ihminen”. Ihmisenä olemisen peloista, rohkeudesta ja hengellisestä etsimisestä puhuivat mm. kirjailija Susanna Erätuli ja toiminnanjohtaja Tiina Kristoffersson pastori Henri Järvisen johdattelemana. Toisena päivänä ”Rohkeasti yhdessä” jatkoi teemaa keskustelulla yhteisöllisyydestä. Mukana olivat professori Atte Korhola, koordinaattori Anu Pylkkänen, veli Gabriel Salmela OP ja pääsihteeri Mari-Anna Auvinen. Keskustelua ohjasi pastori Mika K T Pajunen.

Kanavatyöskentelyt tarjosivat tuttuun tapaan monipuolisen kattauksen hengellisen elämän ulottuvuuksista: Päivillä oli tarjolla peräti 16 eri työpajaa, mystiikan tai liturgiikan alueista toiminnallisiin harjoituksiin ja käytännöllisiin seurakuntaelämän työmuotoihin. Mukana oli myös pohdintaa ihmisen elämänkaaresta ja mm. elämän vastoinkäymisten, ikääntymisen ja sukupuolen tuomista haasteista ja löydöistä.

Ohjelmaan oli mahdollista liittää perjantain prekonferenssi: ”Aikaan putoava ihminen – eksistentiaaliset kysymykset tässä ajassa”, jossa pastorit Henri Järvinen ja Juha Pettersson yhdessä musiikkiteatteri Kapsäkin kanssa johdattelivat ajan haasteisiin.

Musiikin antama lohtu ja toivo hehkui lauantai-illan konsertissa ”Lauluja kivusta ja rohkeudesta”, esiintyjinä laulaja Reeta Vestman ja pianisti Miika Vintturi, sekä Mikko Harjunpää ja Markus Koskinen sekä kvartetti Ganska Bra: Inna ja Juha Vintturi, Mari Torri-Tuominen ja Hans Tuominen. 

Myös tällä kertaa iloittiin ekumeenisesta yhteydestä: paneelien muita kirkkokuntia edustavien osallistujien lisäksi ohjelmaan sisältyi sunnuntain aamumessu, Sung Eucharist with Liturgy of Psalms, Procession and Proclamation of the Passion, jonka toteuttivat Helsingin Anglikaaninen seurakunta ja Pysäkin osallistujat yhdessä pastori Tuomas Mäkipään kanssa.

Pysäkin järjestäjinä oli laaja kokoonpano toimijoita: Helsingin Anglikaaninen seurakunta, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Hiljaisuuden ystävät ry., Kirkkohallitus KJY, Helsingin seurakuntayhtymä/Kirkko Helsingissä, Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto sekä Tuomasyhteisö.

PYSÄKKI 2016 – KUOPIO, Alavan kirkko 9.-10.4.2016

Keväällä 2019 pidettiin kolmannet Pysäkki-päivät teemalla ”Läpi lukkojenkin” Kuopion Alavan kirkossa. Sisältönä oli ylösnousemuksen merkitys. Rikkaassa ohjelmassa teemaa lähestyttiin eri tulokulmista: Dosentti Pauli Annalan aiheena oli ”Pääsiäisen jatkuva merkitys”. Ekumeenista vuoropuhelua käytiin sessiossa ”Herra Jeesus tulla voi – hengellisten aarteitten äärellä”, jossa piispa Arseni ortodoksikirkosta, kirkkoherra Francesco Garcia katolisesta kirkosta sekä piispa Jari Jolkkonen ev.lut. kirkosta keskustelivat. Piispa Jolkkonen jatkoi teemaa myös seuraavana päivänä, aiheena oli nyt ”Pääsiäinen ja ehtoollisen salaisuus”.

Käytännöllistä hengellistä elämää työstettiin päivien lukuisissa kanavissa: Keskusteltiin mm. yhteisöelämästä, miehen hengellisyydestä, ja osallistuttiin virsiseuroihin sekä rukouslauluun. Mukana oli myös bibliodraamaa ja rukousmaalausta sekä kehollisia harjoituksia, ignatiaanista harjoitusta ja vaellusta. Päivillä järjestettiin myös vierailu Riisaan – Suomen ortodoksiseen kirkkomuseoon.

Järjestäjinä olivat Hiljaisuuden Ystävät, Kirkkohallitus ja Kirkkopalvelut sekä Kuopion hiippakunta, Alavan seurakunta ja Kuopion seurakuntayhtymä.

PYSÄKKI 2014 – SEINÄJOKI, Lakeuden risti 11.-12.10. 2014

Vuoden 2014 Pysäkki-päivät pidettiin ruskan ympäröimänä Seinäjoella. Teemana oli nyt rukous. Vieraana oli englantilainen anglikaanipappi ja hengellinen ohjaaja Henry Morgan, joka ohjasi kaksi yhteistä työskentelyä sisältöinä ”Löydä Jumala, jonka jo tunnet” ja ”Rukous on helpompaa kuin luulet”. Piispa Tapio Luoma puhui teemasta ”Rukous ja minuus – lepoa Savenvalajan käsissä”, piispa Simo Peuran teemana oli ”Luterilainen rukous”. Monipuolisen ohjelman kanavissa käsiteltiin mm. fransiskaanisuutta, ignatiaanisuutta, ruumiin rukousta sekä luontoa ja musiikkia rukouksen välineenä. Puhuttelevien, myös musiikillisesti vahvojen messujen ohella päivillä osallistuttiin lisäksi Taize-henkiseen iltarukoukseen.

Kirkkohallituksen, Kirkkopalveluiden ja Hiljaisuuden Ystävien lisäksi järjestäjinä olivat Lapuan hiippakunta ja Seinäjoen seurakunta.

PYSÄKKI 2012 – HELSINKI, Kulttuurikeskus Sofia 11-12.2.2012

Ensimmäiset Pysäkki-päivät pidettiin Helsingin Vuosaaressa ortodoksisen kirkon Kulttuurikeskus Sofiassa kevättalvella 2012. Päivillä syvennyttiin laajapohjaisesti spiritualiteettiin. Dosentti Pauli Annala johdatti kuulijoita länsimaisen spiritualiteetin lähteille, professori Antti Raunio liitti mukaan luterilaisen hengellisyyden ja kirjailijat Marianne Kantonen ja Veijo Koivula avasivat ikonien maailmaa. Erilaiset messut ja rukoushetket paitsi luterilaisen, myös ”kelttiläisen” ja ortodoksisen perinteen mukaan kuuluivat päivien ohjelmaan. Ohjelmaan sisältyi myös vapaata yhdessäoloa ja jakamista illan ohjelmatuokion yhteydessä. Sunnuntai-iltana Helsingissä, Agricolan kirkossa vietettävä Tuomasmessu päätti tapahtuman.

Ensimmäistä Pysäkkiä organisoi laaja järjestäjien verkosto: Helsingin ja Espoon hiippakunnat, Hiljaisuuden Ystävät ry, Kirkkohallitus/KLK ja KJM, Kirkkopalvelut sekä Helsingin Diakonissalaitos ja Helsingin Tuomasyhteisö.