Pysäkki on
- joka toinen vuosi pidettäva tapahtuma
- ihmisiä, jotka janoavat syvempää ja kokemuksellisempaa kristillistä hengellistä elämää
- sisältöjä seurakuntien elävästä hengellisestä elämästä.
Pysäkki on tapahtuma kaikille, joita kiinnostavat spiritualiteetin eli hengellisen elämän kysymykset. Pysäkki kutsuu yhteen niin kirkon työntekijöitä, seurakuntalaisia kuin vielä omaa polkuaan etsiviäkin. Tuttu vertauskuva hengellisestä elämästä on ”tie” ja ”matka”. Pysäkki sijoittuu tuon tien varteen ja tarjoaa siihen pysähtyville matkalaisille yhteistä virkistystä, eväitä, keskustelua, messuja ja rukousta.
Unelma on ollut, että Pysäkki voisi olla kokoava paikka ihmisille, jotka tulevat eri tahoilta ei vain maantieteellisesti, vaan lisäksi henkisesti ja hengellisesti, myös eri perinteiden parista. Pysäkille kokoonnutaan, ei eroja korostaen, vaan kaikkia kristittyjä koskevan yhteisen aarteiston äärelle. Pysäkillä kohdataan, kuunnellaan, jaetaan, rukoillaan ja lauletaan yhdessä.
Tapahtuman järjestämisessä on haluttu lähteä siitä, että kukin paikallistaso olisi vahvasti mukana suunnittelussa ja toteutuksessa tuoden oman leimansa päiviin. Ajatus on myös, että Pysäkistä voisi jäädä jotakin uudenlaista paikkakunnan seurakuntien elämään ja toimintaan. On ollut arvokasta, että joka kerran myös hiippakuntien piispat ovat olleet läsnä ja antaneet panoksensa Pysäkkien toteutukseen.
PYSÄKKI 2020 – LOHJAN PYHÄN LAURIN KIRKKO 24.-25.10.2020
Vuoden 2020 eli viidennet Pysäkki-päivät ajoittuivat kaikkea elämää varjostaneeseen korona-aikaan. Alunperin päivät oli tarkoitus pitää huhtikuun lopulla Marianpäivän viikonloppuna. Päivien teema, Kärsimys ja toivo, oli valittu tätä aikaa silmällä pitäen.
Koronapandemiasta johtuen päivät jouduttiin siirtämään syksyyn, ja ne voitiin lopulta toteuttaa kaikista suunnittelua vaikeuttaneista epävarmuustekijöistä huolimatta 24.-25.10.2020 Lohjan Pyhän Laurin kirkossa. Pääasiallinen työskentelypäivä oli lauantai, sunnuntaina vietettiin messua Lohjan seurakunnan kanssa. Messussa kuultiin myös kaikuja yhteisestä työskentelystä.
Osallistujamäärä jäi lukuisten peruutusten vuoksi Pysäkki-päivien historian pienimmäksi. Nelisenkymmentä henkilöä kuitenkin oli mukana. Päivät toteutettiin turvallisuusnäkökohdat tarkasti huomioiden, käsihygieniaa ja turvavälejä noudattaen sekä maskeja käyttäen. Lohjan seurakunta vastasi pitkälle käytännön järjestelyjen sujumisesta paikan päällä ja hoiti esimerkillisesti mm. opastuksen, tilat sekä kaikki ruokailut ja kahvitukset haastavassa tilanteessa.
Alkuperäinen teema, Kärsimys ja toivo, soveltui lopulta erittäin hyvin myös syksyn ajankohtaan. Koronan todellisuus oli luonnollisesti yksi syy tähän, mutta myös ekumeenisen vastuuviikon rukouspäivä 24.10 avasi näköalan maailman kärsimykseen ja sen tarvitsemaan toivoon. Lohjan tunnelmallisen kirkon tavattoman rikkaat seinämaalaukset kehystivät omalla kerronnallaan kärsimyksen ja toivon ilmenemistä kirkon ja kristittyjen historiassa kautta aikojen.
Lauantain kulku
Poikkeusolojen Pysäkki-päivät avattiin yhteisellä rukoushetkellä hiippakuntasihteeri Kati Pirttimaan johdolla. kaupunginjohtaja Mika Sivula ja Lohjan seurakunnan kirkkoherra Juhani Korte toivottivat läsnäolijat tervetulleiksi lämpimillä puheenvuoroillaan.
Piispa Kaisamari Hintikka piti raamattutunnin ”Mitä Marian mielessä liikkui?”, jossa tarkasteltiin kuvan ja kerronnan kautta Jeesuksen äiti Mariaa. Kuvameditaatiossa käytettiin taidekuvia, joissa Maria esitettiin eri aikakausien näkökulmista. Pohdimme kuvameditaation avulla myös, millainen kuva meillä itsellämme Mariasta on, kuinka se on muodostunut tai muuttunut. Saimme myös jakaa kokemuksia pienimuotoisissa parityöskentelyissä.
Iltapäivän kanavia oli neljä:
- Hiljaisuuden jooga, jossa Leppävaaran seurakunnan diakoni Noora Rajala ohjasi hiljaisuuden joogaa.
- Neitsyt Maria, tehtävään kutsuttu. Kanava sisälsi tutkivaa ja meditatiivista kuvien katselua Lohjan kirkossa Lohjan seurakunnan kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan TM Simo Jouhin johdolla.
- Hengellistä lukemista birgittalaiseen tapaan. Työpajassa tutustuttiin pyhän Birgitan luostarisääntöön ja muutamiin luostareissa suosittuihin hengellisiin teksteihin. Kanavassa luettiin tekstikatkelmia, eläydyttiin birgittalaissisaren elämään ja keskusteltiin TM Leena Enqvistin johdattelemana.
- Musiikista toivoa. Kanavassa etsittiin musiikista ja lauluista toivoa keskustelun ja luovan toiminnan menetelmin yhdessä musiikin asiantuntija, MuM Teija Tuukkasen kanssa.
Kanavien ja kahvin jälkeen iltapäivä jatkui yhteisesti kirkossa. Jumalanpalveluksen asiantuntija Terhi Paananen ja hiippakuntasihteeri Kati Pirttimaa johdattivat Toivon näköaloja -teemaiseen hengellisen ohjauksen työskentelyyn. Sen lähtökohtana oli Johanneksen evankeliumin kertomus, missä Jeesus parantaa sokeana syntyneen. Omaehtoisen tutkistelun ohella löytöjä saatiin jakaa ryhmissä ja ulkona kävellen. Työskentelyssä myös sytytettiin toivon kynttilöitä eri puolelle jo hämärtynyttä kirkkoympäristöä. Näin ne kertoivat ja muistuttivat toivosta, joka kuitenkin on, pimeässäkin!
Pysäkki-päivien luonteen mukaisesti jumalanpalvelus ja jumalanpalveluselämä olivat päivillä keskiössä oppimisen ja keskustelun ohella. Saimmekin nauttia ekumeenisesta yhteydestä upean anglikaanisen Choral evensongin kautta. Pastori Tuomas Mäkipää johti palveluksen ja Helsingin anglikaanisen seurakunnan kuoro lauloi.
Ilta päättyi Toivon ilta-teemaisesti yhteisen ruokailun, musiikin ja jakamisen parissa seurakuntakeskuksessa. Ohjelmasta vastasi svengaavin irlantilaistunnelmin muusikko, pastori Markus Asunta.
Järjestäjinä olivat Espoon hiippakunta ja Lohjan seurakunta, Hiljaisuuden Ystävät, Kirkkohallitus ja Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto.
PYSÄKKI 2018 – HELSINKI, Mikael Agricolan kirkko 24.–25.3.2018
Kevään 2018 Pysäkin teema oli ”Rohkeasti ihminen”. Piispa Teemu Laajasalon avauksen jälkeen pastori Kari Kuula piti raamattutunnin teemasta ” Hän sai rohkeutensa siitä että…”. Sisältönä oli apostoli Paavalin rohkeuden salaisuus.

Tällä kerralla toteutuksessa oli kaksikin paneelia: ensimmäisenä päivänä käytiin keskustelua otsikolla ”Rohkeasti ihminen”. Ihmisenä olemisen peloista, rohkeudesta ja hengellisestä etsimisestä puhuivat mm. kirjailija Susanna Erätuli ja toiminnanjohtaja Tiina Kristoffersson pastori Henri Järvisen johdattelemana. Toisena päivänä ”Rohkeasti yhdessä” jatkoi teemaa keskustelulla yhteisöllisyydestä. Mukana olivat professori Atte Korhola, koordinaattori Anu Pylkkänen, veli Gabriel Salmela OP ja pääsihteeri Mari-Anna Auvinen. Keskustelua ohjasi pastori Mika K T Pajunen.
Kanavatyöskentelyt tarjosivat tuttuun tapaan monipuolisen kattauksen hengellisen elämän ulottuvuuksista: Päivillä oli tarjolla peräti 16 eri työpajaa, mystiikan tai liturgiikan alueista toiminnallisiin harjoituksiin ja käytännöllisiin seurakuntaelämän työmuotoihin. Mukana oli myös pohdintaa ihmisen elämänkaaresta ja mm. elämän vastoinkäymisten, ikääntymisen ja sukupuolen tuomista haasteista ja löydöistä.
Ohjelmaan oli mahdollista liittää perjantain prekonferenssi: ”Aikaan putoava ihminen – eksistentiaaliset kysymykset tässä ajassa”, jossa pastorit Henri Järvinen ja Juha Pettersson yhdessä musiikkiteatteri Kapsäkin kanssa johdattelivat ajan haasteisiin.
Musiikin antama lohtu ja toivo hehkui lauantai-illan konsertissa ”Lauluja kivusta ja rohkeudesta”, esiintyjinä laulaja Reeta Vestman ja pianisti Miika Vintturi, sekä Mikko Harjunpää ja Markus Koskinen sekä kvartetti Ganska Bra: Inna ja Juha Vintturi, Mari Torri-Tuominen ja Hans Tuominen.
Myös tällä kertaa iloittiin ekumeenisesta yhteydestä: paneelien muita kirkkokuntia edustavien osallistujien lisäksi ohjelmaan sisältyi sunnuntain aamumessu, Sung Eucharist with Liturgy of Psalms, Procession and Proclamation of the Passion, jonka toteuttivat Helsingin Anglikaaninen seurakunta ja Pysäkin osallistujat yhdessä pastori Tuomas Mäkipään kanssa.
Pysäkin järjestäjinä oli laaja kokoonpano toimijoita: Helsingin Anglikaaninen seurakunta, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Hiljaisuuden ystävät ry., Kirkkohallitus KJY, Helsingin seurakuntayhtymä/Kirkko Helsingissä, Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto sekä Tuomasyhteisö.
PYSÄKKI 2016 – KUOPIO, Alavan kirkko 9.-10.4.2016

Keväällä 2019 pidettiin kolmannet Pysäkki-päivät teemalla ”Läpi lukkojenkin” Kuopion Alavan kirkossa. Sisältönä oli ylösnousemuksen merkitys. Rikkaassa ohjelmassa teemaa lähestyttiin eri tulokulmista: Dosentti Pauli Annalan aiheena oli ”Pääsiäisen jatkuva merkitys”. Ekumeenista vuoropuhelua käytiin sessiossa ”Herra Jeesus tulla voi – hengellisten aarteitten äärellä”, jossa piispa Arseni ortodoksikirkosta, kirkkoherra Francesco Garcia katolisesta kirkosta sekä piispa Jari Jolkkonen ev.lut. kirkosta keskustelivat. Piispa Jolkkonen jatkoi teemaa myös seuraavana päivänä, aiheena oli nyt ”Pääsiäinen ja ehtoollisen salaisuus”.
Käytännöllistä hengellistä elämää työstettiin päivien lukuisissa kanavissa: Keskusteltiin mm. yhteisöelämästä, miehen hengellisyydestä, ja osallistuttiin virsiseuroihin sekä rukouslauluun. Mukana oli myös bibliodraamaa ja rukousmaalausta sekä kehollisia harjoituksia, ignatiaanista harjoitusta ja vaellusta. Päivillä järjestettiin myös vierailu Riisaan – Suomen ortodoksiseen kirkkomuseoon.
Järjestäjinä olivat Hiljaisuuden Ystävät, Kirkkohallitus ja Kirkkopalvelut sekä Kuopion hiippakunta, Alavan seurakunta ja Kuopion seurakuntayhtymä.
PYSÄKKI 2014 – SEINÄJOKI, Lakeuden risti 11.-12.10. 2014

Vuoden 2014 Pysäkki-päivät pidettiin ruskan ympäröimänä Seinäjoella. Teemana oli nyt rukous. Vieraana oli englantilainen anglikaanipappi ja hengellinen ohjaaja Henry Morgan, joka ohjasi kaksi yhteistä työskentelyä sisältöinä ”Löydä Jumala, jonka jo tunnet” ja ”Rukous on helpompaa kuin luulet”. Piispa Tapio Luoma puhui teemasta ”Rukous ja minuus – lepoa Savenvalajan käsissä”, piispa Simo Peuran teemana oli ”Luterilainen rukous”. Monipuolisen ohjelman kanavissa käsiteltiin mm. fransiskaanisuutta, ignatiaanisuutta, ruumiin rukousta sekä luontoa ja musiikkia rukouksen välineenä. Puhuttelevien, myös musiikillisesti vahvojen messujen ohella päivillä osallistuttiin lisäksi Taize-henkiseen iltarukoukseen.
Kirkkohallituksen, Kirkkopalveluiden ja Hiljaisuuden Ystävien lisäksi järjestäjinä olivat Lapuan hiippakunta ja Seinäjoen seurakunta.
PYSÄKKI 2012 – HELSINKI, Kulttuurikeskus Sofia 11-12.2.2012
Ensimmäiset Pysäkki-päivät pidettiin Helsingin Vuosaaressa ortodoksisen kirkon Kulttuurikeskus Sofiassa kevättalvella 2012. Päivillä syvennyttiin laajapohjaisesti spiritualiteettiin. Dosentti Pauli Annala johdatti kuulijoita länsimaisen spiritualiteetin lähteille, professori Antti Raunio liitti mukaan luterilaisen hengellisyyden ja kirjailijat Marianne Kantonen ja Veijo Koivula avasivat ikonien maailmaa. Erilaiset messut ja rukoushetket paitsi luterilaisen, myös ”kelttiläisen” ja ortodoksisen perinteen mukaan kuuluivat päivien ohjelmaan. Ohjelmaan sisältyi myös vapaata yhdessäoloa ja jakamista illan ohjelmatuokion yhteydessä. Sunnuntai-iltana Helsingissä, Agricolan kirkossa vietettävä Tuomasmessu päätti tapahtuman.
Ensimmäistä Pysäkkiä organisoi laaja järjestäjien verkosto: Helsingin ja Espoon hiippakunnat, Hiljaisuuden Ystävät ry, Kirkkohallitus/KLK ja KJM, Kirkkopalvelut sekä Helsingin Diakonissalaitos ja Helsingin Tuomasyhteisö.